Kapcsolatunk a G1 Intézettel

A G1 Labordiagnosztikai Kft. köz­vet­le­nül a G1 Intézet mellé telepített, füg­get­len diagnosztikai vállalkozás.
Ha Ön klinikai panaszai alapján szak­ren­de­lést kíván igénybe venni, keresse fel az intézet honlapját! Számos szak­ember segítheti Önt a problémák meg­ol­dásában.

HABAB (visszatérő, spontán habituális vetélés)

A visszatérő, spontán habituális vetélés (HABAB) esetében a megtermékenyülés megtörténik, a magzat beágyazódik, de a magzat kezdeti fejlődése 6-12. hét körül megáll. Az embrió vagy spontán kilökődik, vagy elhal. Amennyiben a spontán vetélés mögött nincsen genetikai, endokrinológiai, anatómiai, mikrobiológiai, vagy más környezeti tényező, akkor olyan ismeretlen eredetű vetélésről van szó, amelynek hátterében immunológiai okok lehetnek. Ezek lehetnek autoimmun jelenségek (autoantitestek), alloimmun faktorok, (NK sejtek, citotoxikus T sejtek, valamint embriotoxikus anyagok). Ilyen esetben feltételezhető az „immunológiai abortusz”. Az immunológiai vetélés kivizsgálása során el kell különíteni az autoimmun és az alloimmun eredetű vetéléseket.

Az alloimmun eredetű vetélések bizonyítása során az alábbi vizsgálatok kerülnek bevezetésre:

Kevert limfocita kultúra (MLC) és blokkoló antitest (MLCBI) vizsgálata. A módszer az anya sejtjeinek az apa sejtjeivel szembeni reaktivitását méri. A vizsgálat során az anya sejtjeit az apai sejtekkel, illetve kontrollok összekevert pool sejtjeivel reagáltatjuk, anyai szérum jelenlétében, vagy a nélkül. Az apai és a pool sejtek osztódásának gátlásával csak az anyai sejtek osztódása mérhető, timidin beépülés mérésével. A vizsgálat választ ad arra, hogy az anya hiperaktív-e az apa sejtjeivel szemben, illetve, hogy az anyában vannak-e olyan gátló faktorok melyek a terhességet elősegítő apa elleni reaktivitást megakadályozza.

Th1-Th2 citokin arányának mérése. A Th1 illetve Th2 sejtek a szerint különíthetőek el, hogy milyen citokint termelnek. Habituális vetélés estén Th1, normál terhességnél Th2 dominancia figyelhető meg. Lehetőség van stimulálás után a kiszabadult citokinek mérésére, Bead Array módszerrel, illetve a sejten belüli intra citoplazmatikus citokinek mérésére is. Mindkét módszer áramlási citomérterrel történik.

Természetes ölősejt (NK) vizsgálata. Az NK sejtek a szervezetbe kerülő idegen sejteket pusztítják el.

Az NK sejtek számának növekedése, vagy a sejtölő aktivitás fokozódása immunreaktivitást jelez.

Gyakran előfordul, hogy a HABAB mögött fel nem ismert, és nem kezelt pajzsmirigy probléma, inzulin rezisztencia, illetve a 30 év felett manifesztálódó egyéb autoimmun megbetegedés áll. Az immunológiai kivizsgálás csak az egyéb problémák megfelelő kezelése után kezdődhet el.

Az immunológiai vizsgálatok csak együttesen értékelhetőek, irányt mutatnak arra vonatkozóan, hogy milyen típusú immunológiai vetélés állhat fenn, indokolt-e a IVIG vagy a thrombocyta szuszpenzióval történő kezelés, esetleg az apai lyphocytákkal történő immunizálás. 

 

I. sz. adatlap HABAB betegek részére - MINTA

Immunológiai diagnosztikai vizsgálatkérő lap HABAB (RSA) betegek kivizsgálására - MINTA

 AllergyScreen Panelek 

(Humán szérumból történő specifikus IgE meghatározásához - immunoblot módszerrel)
     

Inhalatív panel

 

Nutritív panel

PANEL 2H   PANEL 3H
Art. No.: A 2242H   Art. No.: A 2342H
Háziporatka d1.
   (Dermatophagoides pteronyssinus)
  Glutén
  Élelmiszerkeverék H1
Háziporatka d2.
   (Dermatophagoides farinae)
  Élelmiszerkeverék H2
  Gyümölcskeverék H3
Éger   Gyümölcskeverék H4
Nyír   Gyümölcskeverék H5
Mogyoró   Tej
Parlagfű   Tojásfehérje
2 fűkeverék   Tojássárgája
Rozs   Kazein
Fekete üröm   Burgonya
Lándzsás útifű   Zeller
Macska (hámszövet/szőr)   Sárgarépa
Tollkeverék   Paradicsom
Kutya (hámszövet/szőr)   Fűszerkeverék 1
Tengeri malac (hámszövet/szőr)   Fűszerkeverék 2
Aranyhörcsög (hámszövet/szőr)   Búzaliszt
Nyúl (hámszövet/szőr)   Rozsliszt
Penicillium notatum   Szezámmag
Cladosporium herbarum   Szójabab
Aspergillus fumigatus    
Alternalia alternata    

Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve, egyedi allergén vagy allergénkeverék formájában.
Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot. A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi) és RAST osztályba sorolt eredményt valamint a szöveges betegtájékoztatót is.
A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján terápiás javaslatot tesz.

A vizsgálati panelek ára darabonként: 9.000 Ft + vérvételi díj (1.500 ft)

Az ételintolerancia és az ételallergia két különböző dolog!

Az ÉTELINTOLERANCIA tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.

Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.

Ez a laborteszt 221 féle élelmiszert és élelmiszer alapanyagot vizsgál. 

Az ételintolerancia okai:

Az ételérzékenység kiváltó oka az enzim defektus.

Intolerancia akkor alakul ki, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit, mivel az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.

Tünetei: 

- Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
- Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés. 

Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben a tünetek nagyon változatosak lehetnek, sokkal lassabban jelentkeznek, ráadásul nem produkál olyan heves tüneteket sem. Ezért az ember sokszor nem is gondol arra, hogy a panaszait az ételintolerancia okozza.

 A leggyakoribb ételintoleranciával kapcsolatos panaszok 
 Emésztéssel kapcsolatos problémák   Légúti problémák
  puffadás, hasfájás, hasmenés,  rendszertelen köhögés
  székrekedés, hányinger, súlyproblémák  orrmelléküreg gyulladás
  Crohn betegség, IBD, IBS  
   Nőgyógyászati panaszok
  Bőrpanaszok  menstuációs problémák
  bőrpír, kiütés, ekcéma  
   Reumatológiai problémák
  Idegrendszeri panaszok  ízületi fájdalom, gyulladás
  migrénszerű fejfájás, álmatlanság  
  szorongás, depresszió  Gyermekkori viselkedési problémák 
   hiperaktivitás, autizmus

 

Egyéb kiváltó okai lehetnek még:

Gyógyszerek, kémiai anyagokAz ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek  jelenléte.

Toxikus komponensekSzámos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételféleségek Magyarországon:

tehéntej kezein tojás búza
árpa kukorica rizs borsó
szójabab vörös vesebab sörélesztő kóladió

A leggyakoribb ételérzékenység fajták:

A laktóz intolerancia a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányából ered. A világon legalább minden tizedik embernek van ilyen enzim defektusa, mely puffadást, alhasi fájdalmat és gyakran hasmenést okoz, ha tejet fogyasztanak.

A glutén intolerancia oka a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjére adott téves immunválasz, mely idővel cöliákiához vezet.

A szénhidrát intolerancia gátolja a túlsúlyos embereket a fogyásban.

A fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyet a glükózzá alakításban részt vevő aldoláz B nevű enzim hiánya okoz.

Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek a fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.

Az irritábilis bél szindróma szintén nagyon gyakori ételintolerancia.

Kezelése:  Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.

Mennyibe kerül: Ez a laboratóriumi vizsgálat, mely egyidejűleg 221 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki, nálunk mindössze 53.000 Ft-ba kerül. A számszerű eredmények pedig az érzékenység mértékére is utalnak.

Ezzel szemben az ÉTELALLERGIA gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre, az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből „ellenségnek” tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.
Tünetei: Többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés.
Leggyakoribb ételallergiát okozó ételek: 
Felnőtteknél a mogyoró, dió, (egyéb csonthéjasok), halak, kagylók, rákok. Gyermekeknél pedig a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.

CSAK NÁLUNK!

Szív és érrendészeti betegségek kockázati szűrése konzultációval, csak 16 ezer forint. Időpontért hívja az alábbi számot, ahol a további információkat tudhat meg a szűrőcsomag tartalmáról is.

Kiemelt Ajánlataink

Hüvelyi folyások teljes körű laboratóriumi diagnosztikája

Szexuális úton terjedő betegségek teljes körű, korszerű diag­nosz­ti­kája

D-vitamin szint mérése

Gyomor- és bélrendszeri meg­bete­ge­dé­sek székletből történő vizsgálata. (Szűrővizsgálatok, tumor­markerek, gyul­la­dás­fak­torok)

Laktóz-, fruktóz intolerancia vizsgálata kilégzési teszttel csak felnőtteknek

Időpont foglalás

Ha nem a G1 Intézetbe, hanem hoz­zánk, a G1 Laborba jönnek vizs­gá­latra, az alábbi számokon tudnak érdeklődni és időpontot kérni vérvételre és laborvizsgálatokra
8 és 15 óra között:

G1 Labor tel.: (06‑1) 240‑1880, G1 Labor mobil: +36 20 371‑9045, Kiss Mihályné Erika: +36 30 645-5544

Elérhetőségeink

Iroda, Kémiai laboratórium: 
(06‑1) 240‑1880
Kiss Erika, laborvezető asszisztens: 
+36 30 645‑5544

Iroda, Mikrobiológiai labor: (06‑1) 299‑0042 
Fax: (06‑1) 299‑0043
dr. Széll András, ügyvezető igazgató: 
+36 20 914‑6991 | +36 30 626‑4130 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1036 Budapest, Lajos u. 74‑76., I. emelet

Akciók, kedvezmények

Rendszeres együttműködés esetén magánorvosi rendelők, praxis közösségek részére megegyezés alapján kedvezményes árakat biztosítunk.