Hepatitis B (HBV)

Hepatitis-B Vírus Vizsgálat

A Hepaitis-B virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A hepatitis  a máj gyulladásos folyamatát jelenti, melynek következtében diffúz vagy gócos májsejt elhalás következik be. A vírushepatitis  lehet akut (hetek alatt lezajló) vagy krónikus, (évekig, évtizedekig tartó, a májműködés elégtelenségéhez vezető) betegség . A hepatitis B a világ minden országában előfordul, minden 1000. ember vírushordozó. A fertőződés történhet vérrel, szexuális úton : ondó, hüvelyváladék, vagy perinatalisan.  Az akut betegség az esetek 5-10 %-ában krónikussá válik.  Ma már hozzáférhető a hatékony védőoltás.

 

 

A B hepatitist egy 42 nm átmérőjű vírus okozza. A fertőzés lappangási ideje 31-120 nap lehet, de a Hepatitis B fertőzést általában csak két hónap elteltével lehet kimutatni. A HBV a májsejteket fertőzi meg,  majd a májsejtekben 6 hét elteltével elkezd szaporodni.  Az újabb és újabb vírusok szaporodása akár 6 hónapig is eltarthat. A vírus szaporodás májgyulladáshoz vezet.  A felépülés sokszor hónapokig is eltarthat.

MINTAVÉTEL:

1 cső natív vér, a vizsgálat a vérszérumból történik

Tesztek:

A legmegbízhatóbb kereskedelmi tesztek:

1./ Vironostika HBsAg ELISA : A fertőzést követő 8-24. hét között mutatható ki a vírus felszíni (surface) antigén.

2./ Adaltis HBsAg  ELISA  : A fertőzést követő 8-24. hét között mutatható ki a vírus felszíni (surface) antigén.

3./Toyo HBsAg gyorsteszt : A fertőzést követő 8-24. hét között mutatható ki a vírus felszíni (surface) antigén.

4./ VIDAS  HBsAg fluoreszcencián alapuló teszt: A fertőzést követő 8-24. hét között mutatható ki a vírus felszíni (surface) antigén.

 

Kiértékelés:

A szűrővizsgálati  eredmény lehet:

negatív :  A szervezet  8 héttel  héttel korábban nem találkozott a vírussal, vagy  régebben  lezajlott a HBV fertőzés

kétes: Lehet,  hogy korai fertőzés, lehet hogy álpozitív - azaz  keresztreakció  történt. Lehet, hogy az akut fertőzés lezajlóban van Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell

pozitív: A szervezet 8 héttel korábban valószínűleg találkozott a vírussal. Lehet, hogy akut fertőzésről van szó,  de lehet hogy  már krónikus fertőzés áll fenn. Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell, az akut és krónikus fertőzés elkülönítésre aHBc (a vírusmagi fehérje termelt ellenanyag) vizsgálata szükséges.

 

Verifikálás, megerősítés:

A kétes, vagy pozitív eredményeket adó mintáknál a vizsgálatot más elven alapuló vizsgálati teszttel  meg kell ismételni. Ha az eredmény az ismétlés során is kétes, akkor 3. teszttel is el kell végezni a vizsgálatot, illetve új vérvétel szükséges.

Pozitív eredmény csak akkor adható ki, ha a verifikálási eredmények a pozitivitást egyértelműen bizonyítják. Nagyon korai fertőzés esetén a PCR vizsgálatoknak lehet bizonyító ereje.