Herpes vírus

Herpes Simplex Vírus (HSV) Vizsgálat

A virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A Hepres simplex  (DNS) vírus 2 eltérő klinikai manifesztációt mutató szerotípussal rendelkezik. (HSV1; HSV2) A HSV fertőzés mind tünetmentes, mind tünettel rendelkező személy fertőzött váladékával történő kontaktussal  jön létre. Akut fertőzés során a vírus nyálkahártya epithel sejtjeit fertőzi meg. A vírus a sejtekben replikálódik, ennek következtében  alakulnak ki a jellegzetes hólyagok. A hólyagokban lévő vírusok  kiszabadulva  okozzák a vírus átvitelt egyik személyről a másikra. A fertőzés későbbi  fázisában  a vírus az érző idegek mentén eljut az idegdúcokba, ahol egy életen át perzisztál.

A másodlagos, vagy recurrens infekció során a nyugvó vírusok különböző hatásokra (UV fény, stressz,  hormonális hatások,) újra aktiválódnak, szaporodnak. Annak ellenére, hogy nincsenek klinikai tünetek, a vírus átvitel megtörténik.

 

 

A HSV 1 ellen kialakuló ellenanyagok nem védenek meg a HSV 2 fertőzéssel szemben. A HSV 1 fertőzés elsősorban  a fej területén jön létre (nyelv, száj, ajak, nyelőcső, szem)

A HSV 2 elsősorban a nemi szerveken és  a végbél nyílás környékén okoz elváltozást. (mind a HSV 1 , mind a HSV 2  okozhat herpest a nemi szerveken)

Súlyos esetben  HSV-okozta encephalitis, vagy cornea fertőződés alakul ki.

Legsúlyosabb esetek közé tartozik az újszülöttek HSV fertőződése  (herpes neonatorum) . A fertőzést a szülőcsatornán áthaladva az anya fertőzött nyálkahártyája okozza.

Igen ritkán fordul elő congenitális herpes, (4/100.000 élve szülés,  de ebben az esetben a mortalitás 50-60%)

A HSV fertőzések 25 %-át a HSV1, 75 %-át a HSV 2 okozza.

 

 

Herpes neonatorum

3 jól elkülöníthető megjelenési formája van.

  1. elváltozás a bőrön, szájban és a szemben
  2. encephalitis
  3. generalizált fertőződés

A tünetek általában  egy hetes korban jelentkeznek, hólyagos kiütések csak az esetek felében észlelhetők, ezért a diagnózis felállítása nehéz. A neonatalis infectiók 50%-ánál  nem merül fel a genitális infectióval való összefüggés. Az újszülött  megfertőződésének esélye akkor a legmagasabb, ha az anya akut HSV fertőződése nem sokkal a szülés előtt történt. (harmadik trimester) A latens vírussal történő fertőződés esélye kicsi (10:1). Általában ezek a HSV fertőzött anyák a szülés során tünetmentesek,  ezért nem hozzák összefüggésbe az újszülöttek HSV fertőzésével.

A terhesség során könnyen jön létre akut HSV fertőződés, illetve a latens vírus reaktiválódása.

Az újszülött HSV fertőzés rizikójának csökkentése miatt javasolt a szerológiai vizsgálat elvégzése. de a HSV1 és HSV 2 szerotípusok elkülönítése nem könnyű. Ugyanakkor a HSV IgM mind az akut, mind a reaktiválódott vírusfertőzésnél  kimutatható.

Az anyai herpes fertőzés  újszülöttre történő átvitelének valószínűsége  (F. Denise)

Anyai státusz

Anyai fertőződés gyakorisága

Gyermekre történő herpes fertőződés veszélye

Javaslat

Akut fertőződés a szülés előtt

ritka

75 %

Császármetszés

Vírus reaktiválódás a szülés előtt

előfordul

2-5 %

Császármetszés

Az anya vagy partnere korábbi HSV fertőződése

gyakori

1/1000

Szülőcsatorna Betadinnel történő fertőtlenítése

Nincs jele genitális herpesnek

az esetek 2/3-ánál

1/10.000

STD elleni védekezés