HIV Vizsgálat

HIV Vizsgálat

A HIV virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A kereskedelmi forgalomban lévő tesztek  a HIV vírus core (magi) fehérjét (p24, azaz protein 24) és a HIV vírus  ellen termelt speciális  (core és envelope, /felszíni/  fehérjék ellen termelt ) ellenanyagokat  képesek egy időben, egymás mellett kimutatni.

A HIV fertőzés utáni 2-4 hét között a vírus antigén (p24) már kimutatható.  A csúcs a vírusfertőzés után 3 héttel mérhető.  A  vírusfertőzés után beindul az ellenanyag képződés, és abban a pillanatban, amikor az antigénnel szemben  fellép az ellenanyag túlsúly, már csak az ellenanyag mutatható ki. Ez a fertőzés utáni  3 -4 héttel következik be, természetesen vannak egyedi eltérések.

Amennyiben csak vírus antigén mutatható ki, ez mindenképpen korai fertőződést jelent.

A leghatékonyabb antiretrovirális szerekkel  történő kezelési beavatkozás  ebben a korai fertőződési szakaszban  lehetséges,  mert a kezelés megakadályozza  a HIV vírus u.n reservoir  sejtekbe történő beépülését. Ezek a reservoir sejtek a nyirokcsomókban  akár évtizedekig is csöndben megbújva magukban hordozzák a HIV vírus genetikai állományát. Látszólag „gyógyult” személyeknél  évekkel később  bármi beindíthatja ezeknek az alvó sejteknek az aktivizálódását.

Mintavétel:

1 cső natív vér, a vizsgálat a vérszérumból történik

Kiértékelés:

A szűrővizsgálati  eredmény lehet:

negatív :  A szervezet 2-3 héttel korábban nem találkozott a vírussalfkétes

kétes: Lehet  hogy korai fertőzés, lehet, hogy álpozitív - azaz keresztreakció  történt.  Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell

pozitív: A szervezet 3 héttel korábban valószínűleg találkozott a vírussal.   Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell.

Verifikálás, megerősítés:

A kétes, vagy pozitív eredményeket adó mintáknál a vizsgálatot más elven alapuló vizsgálati teszttel  meg kell ismételni. Ha az eredmény az ismétlés során is kétes, akkor 3. teszttel is el kell végezni a vizsgálatot, illetve új vérvétel szükséges.

Pozitív eredmény csak akkor adható ki, ha a verifikálási eredmények a pozitivitást egyértelműen bizonyítják. Nagyon korai fertőzés esetén a PCR vizsgálatoknak lehet bizonyító ereje.