Parvo B19

Parvo 19B Vírus Vizsgálat

A Parvo virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

Parvovírus B19 okozza a gyermekkori kiütéses betegségek között ún. „ötödik betegséget”, az erythema infectiosumot. Csak emberről emberre terjed a vírus. Lappangási ideje 4-14 nap. A fertőzés akkor okoz problémát, ha az egyébként egészséges immunrendszerű várandós anya a terhessége alatt találkozik először a kórokozóval.

A parvo B19 fertőzés általában enyhe lefolyású, és nem igényel kezelést. A felnőtteknek nagyjából a fele szerencsére már átesett ezen a fertőzésen, és védett. Ám ha olyan kismama kapja el ezt a fertőzést, aki korábban nem esett át rajta, akkor a magzatába a méhlepényen keresztül 30%-os eséllyel átjuthat. Attól függően, hogy a terhesség mely szakaszában következett be a fertőzés, okozhat vetélést, halvaszülést, súlyos magzati vérszegénységet, ödémát.

 

 

A terhesség legelején, a megtermékenyítés időszaka körül elkapott fertőzés nem jelent komoly veszélyt a babára. Az első trimeszterben viszont gyakori a fertőzés miatt bekövetkezett spontán vetélés.
Ha a fertőzés a 13-16. héten éri a kismamát, akkor lehet a fertőzésnek a legsúlyosabb hatása a magzatra nézve, ugyanis a vírus a vörösvértestekben (azok elődeiben) szaporodik. A magzat mája pedig éppen ezekben a hetekben termeli a vörösvértesteket.

A fertőzés vérvizsgálattal kimutatható. Ha az IgM pozitív lesz, célszerű genetikai tanácsadásra elmenni.

Vizsgálati módszer:

ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel ellenanyag (IgG, IgM) kimutatás.

IgM: a fertőzés után 10-12 napon belül megjelenik, hónapokig még kimutatható

IgG: 2 hét múlva jelenik meg, az élet végéig perzisztál. Újrafertőződés esetén mennyisége emelkedik.