Rubeola (Rózsahimlő)

Rubeola Vírus Vizsgálat

A virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A rubeola vírus burokkal rendelkező egyszálú RNS vírus, melyet 1962-ben izoláltak.

A rubeola fertőződés a vírus belélegzésével történik, és légző a traktus sejtjeit fertőzi meg. A fertőződés után 5-7 nappal megfigyelhető a virémia. A rubeola fertőzés után egy életen át tartó immunitás lép fel. Tünetek: influenzaszerű tünetek,  hőemelkedés, fejfájás, fáradtság, torokfájás, az esetek 50%-ánál kiütés. Az immunhiányos betegeknél az ujjak, könyök, boka ízületeiben az arthritis reaktivációja figyelhető meg. Felléphet myocarditis,  középfül gyulladás, bronchitis is szövődményként.

 

 

Vaccináció:

Ha vaccináció során az  IgG ellenanyag títer meghaladja a 10-15 IU/ml koncentrációt, akkor az védelmet jelet a terhesség során. Vad törzsek ennek ellenére okozhatnak fertőződést.  Ezért minden terhes nőnél, a terhesség korai szakaszában el kell a rubeola vizsgálatot végezni, mivel a terhesség első harmadában történő rubeola fertőzésnek komoly következményei lehetnek.

Rubeola fertőzés veszélye a magzatra:

A congenitális rubeola szindróma (CRS) súlyossága attól függ, hogy a fertőződés a terhesség melyik szakaszában következett be. Ezek a következők lehetnek: kardiális, máj, lép elváltozás, vakság,  süketség, mentális és növekedésbeli retardáció. A congenitálisan fertőződött  csecsemők 10-20 %-a egy éves kora előtt meghal.

Akut fertőződés és a vaccinációra kialakuló ellenanyag elkülönítése:

IgG IgM Diagnózis
Negatív  Negatív Nincs Rubeola fertőzés
Pozitív  Negatív  Lezajlott Rubeola fertőzés
Pozitív  Pozitív  Akut Rubeola fertőzés/lezajlott Rubeola fertőzés
(elhúzódó IgM ellenanyag jelenléte)

Alkalmazott vizsgálati tesztek:

BioRad IgG, IgM ELISA

Diapro IgG, IgM ELISA