Ételintolerancia vizsgálat

Ételintolerancia vizsgálat

Ételintolerancia vizsgálat

Az ételintolerancia és az ételallergia két különböző dolog!

Az ÉTELINTOLERANCIA tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.

Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.

Ez a laborteszt 220 féle élelmiszert és élelmiszer alapanyagot vizsgál.

 

Nézze meg a szolgáltatásunkat az új weboldalunkon:

 

Ételintolerancia vizsgálat – GM Labor

 

Az ételintolerancia okai:

Az ételérzékenység kiváltó oka az enzim defektus.

Intolerancia akkor alakul ki, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit, mivel az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.

Tünetei: 

– Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
– Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés.

Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben a tünetek nagyon változatosak lehetnek, sokkal lassabban jelentkeznek, ráadásul nem produkál olyan heves tüneteket sem. Ezért az ember sokszor nem is gondol arra, hogy a panaszait az ételintolerancia okozza.

 A leggyakoribb ételintoleranciával kapcsolatos panaszok 
Emésztéssel kapcsolatos problémák  Légúti problémák
  puffadás, hasfájás, hasmenés, rendszertelen köhögés
  székrekedés, hányinger, súlyproblémák orrmelléküreg gyulladás
  Crohn betegség, IBD, IBS 
  Nőgyógyászati panaszok
  Bőrpanaszok menstuációs problémák
  bőrpír, kiütés, ekcéma 
  Reumatológiai problémák
  Idegrendszeri panaszok ízületi fájdalom, gyulladás
  migrénszerű fejfájás, álmatlanság 
  szorongás, depresszió Gyermekkori viselkedési problémák 
  hiperaktivitás, autizmus

Egyéb kiváltó okai lehetnek még:

Gyógyszerek, kémiai anyagok: Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek  jelenléte.

Toxikus komponensek: Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételféleségek Magyarországon:

tehéntejkezeintojásbúza
árpakukoricarizsborsó
szójababvörös vesebabsörélesztőkóladió

A leggyakoribb ételérzékenység fajták:

laktóz intolerancia a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányából ered. A világon legalább minden tizedik embernek van ilyen enzim defektusa, mely puffadást, alhasi fájdalmat és gyakran hasmenést okoz, ha tejet fogyasztanak.

glutén intolerancia oka a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjére adott téves immunválasz, mely idővel cöliákiához vezet.

szénhidrát intolerancia gátolja a túlsúlyos embereket a fogyásban.

fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyet a glükózzá alakításban részt vevő aldoláz B nevű enzim hiánya okoz.

Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek a fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.

Az irritábilis bél szindróma szintén nagyon gyakori ételintolerancia.

Kezelése:  Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.

Ezzel szemben az ÉTELALLERGIA gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre, az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből „ellenségnek” tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.

Tünetei: Többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés.
Leggyakoribb ételallergiát okozó ételek: Felnőtteknél a mogyoró, dió, (egyéb csonthéjasok), halak, kagylók, rákok. Gyermekeknél pedig a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.

0