Toxoplasma

Toxoplasma Vizsgálat

A virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

TOXOPLASMA GONDII (T. gondii)

Parzita, melynek elsődleges gazdája általában macska. A parazita reprodukciója az elsődleges gazdaszervezetben (macska)  megy végbe, a fertőzés átvitele a macskaürülékbe kerülő oocytákon keresztül  történik.  A T. gondii egyéb emlősökben (pl. sertés, kecske) is perzisztál, ezért a nyers, vagy a nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásával is terjed a fertőzés.

 

 

A fertőzés gyakran tünetmentes, ritkán előfordul influenzaszerű tünetegyüttes (hőemelkedés, fáradtság, fejfájás, nyirokcsomó duzzanat). Az elsődleges fertőzés a parazita életen át tartó perzisztálását eredményezi, ugyanakkor a további toxoplasma fertőzést megakadályozza.

 

 

Mikor okoz problémát a T. gondii fertőzés:

Ha a fertőzés a terhesség alatt történik, átjut a placentán, és a trimestertől függően okoz külbönböző súlyosságú károsodást a magzatban, illetve az újszülöttben. (congenitális toxoplasmosis). Súlyos esetben látáscsökkenéssel, vaksággal, mentális pszichomotorikus retardációval, (encephalitis, súlyos neurológiai elváltozások) esetleg méhen belüli elhalással is járhat.

A terhesség különböző trimesterében történő T. gondii fertőzés átvitelének, és a károsodás súlyosságának összefüggése:

Gesztációs periódus

Magzati fertőződés esélye

Magzati károsodás esélye

  1. trimester

9,0 – 14,0 %

41,0 %

  1. trimester

27,0 – 29,0 %

8,0 %

  1. trimester

59,0 %

0.0 %

 

Tehát a megfertőződés esélye, és a magzati károsodás esélye között fordított arány áll fenn.

 

Gyógyszeres terápia eredményessége:

Amennyiben a terhesség alatt az elsődleges fertőzés igazolt, konfirmált, eredményes gyógyszeres terápia alkalmazható.

(Toxoplasmozis lehet oka a HIV/AIDS betegeknél, a lymphoproliferatív betegségben szenvedő  haematológiai betegeknél, a szerv,- és csontvelő transzplantált betegeknél tapasztalható magas morbiditásának és mortalitásának)

 

T. gondii diagnosztikája:

A T. gondii szerológiai vizsgálata során el kell különíteni az akut (primer)  fertőzést a korábban lezajlott (krónikus) fertőzéstől. Erre a specifikus IgM, IgG ELISA tesztek, valamint az IgG avidity teszt alkalmas.

A szérumban kimutatható IgM típusú specifikus ellenanyag  sokáig perzisztálhat, a primer fertőzés után évekig kimutatható.

A terhesség során a magzati károsodás mértékének megbecsülése miatt rendkívül fontos az akut és a krónikus fertőzés elkülönítése.  Erre alkalma az u.n. avidity teszt. A magas aviditás azt jelenti, hogy a T. gondii fertőződés  a vizsgálat előtt minimum 4 hónappal korábban következett be.

 

Akut és krónikus toxoplasma fertőzés  diagnosztikája:

IgG

IgM

Aviditás

Diagnózis

Negatív

Negatív

 

Nincs T. gondii. fertőzés

Pozitív

Pozitív

alacsony

Akut fertőzés

Pozitív

Pozitív

magas

Korábban lezajlott, krónikus fertőzés

Pozitív

Negatív

 

Korábban lezajlott, krónikus fertőzés

 

ALKALMAZOTT VIZSGÁLATI TESZTEK:

BioRad IgG, IgM ELISA

Diapro IgG, IgM ELISA

DiaSorin IgG Avidity