Syphilis

Syphilis Vizsgálat

A baktérium mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj (illetve népies nevén a bujakór) a legjelentősebb, idült lefolyású, fertőző nemi betegség. Az elnevezés Girolamo Fracastoro (1478-1553) veronai orvostól származik, aki költeményt írt Syphilus pásztor szenvedéseiről.
Kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. Penicillinnel és más antibiotikumokkal kezelhető.
Nemi úton, vérrel terjed, valamint az anya méhlepényén keresztül terhesség során a magzat is megfertőződik (Connatalis syphilis). Ezért javasolt a terhes nők szűrése és kezelése, mert a magzatok 60-70%-a a méhen belül elpusztul.

Lappangás egy átlag 3 hetet felölelő időintervallum (10-90 nap), majd megjelnik a a szifiliszes fekély (nőknél általában a méhnyakon, férfiaknál a glans penisen), mely nem fájdalmas, és spontán begyógyul.A kezelés elmaradása esetén a folyamat átmegy a további stádiumokba. Ha nincs kezelve, a szifilisznek súlyos következményei lehetnek, például idegrendszeri, szív- és az agykárosodások, vagy elmebetegség. A kezeletlen szifilisz pedig halálos is lehet.

A szifiliszt okozó Treponema pallidum:

 

 

Szenvedett tőle többek között: Ady Endre, Munkácsy Mihály, Vincent van Gogh, Al Capone, Friedrich Nietzsche, Rettegett Iván, Semmelweis Ignác (aki ezt a fertőzést szinte bizonyosan boncolás közben, sebfertőzés útján kapta el)

MINTAVÉTEL:

Egy cső natív vér. (savó vagy plazma)

TESZTEK:

RPR (Rapid Plasma Reagin) próba, higítással titer meghatározás.

ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel ellenanyag (IgG, IgM) kimutatás.

ELISA pozitivitás esetén IgG és IgM Western blot megerősítő vizsgálatot végzünk. Megerősítő vizsgálat OEP-finanszírozással csak járóbeteg szakellátási kóddal kérhető.