Bőr és függelékes szervei

Bőr és függelékes szervei (köröm, haj, stb)

A bőr szervezetünk legnagyobb kiterjedésű szerve. Védő-, érzékelő-, vízháztartást szabályzó és hőszabályzó funkciója a legfontosabb, de számos egyéb funkciót is betölt. Kórokozó mikroorganizmusok bármely funkcióját képesek befolyásolni, abban zavart okozni.

A gombák okozta fertőzések elsősorban a védekezőképességet károsítják. A körmök, a láb és kéz bőrének fertőzései ma már népbetegségek, a lakosság 10-30 %-át érintik. Ugyanakkor számos tévhit van pl. a gombák körömkárosító szerepéről, ezáltal minden körömelváltozást gombás eredetűnek tart a lakosság túlnyomó többsége.

 

Főként gyermekeknél ugyanez a helyzet a hajas fejbőr elváltozásaival kapcsolatban. A házi kedvenc állatok (kutya, macska, aranyhörcsög, tengerimalac stb.) gyakran okoznak fertőzést a hajas fejbőrön és a törzs különböző részein. Ez utóbbi területeket felnőtteknél is gyakran megtámadják.

A köztudatban „napgombásodásként” ismert egy fertőzési forma, amelye elsősorban a törzs felső harmadán és a felkarokon okoz pigmentációs zavarokat (túlsúlyt vagy hiányt). Ez a fertőzés is összetéveszthető a bőr egyéb pigmentképzési rendellenességeivel.

Mindezek a problémák vezettek annak felismeréséhez, hogy a háziorvosok, sőt a szakorvosok is gyakran helytelenül diagnosztizálják a gombás fertőzéseket. Laboratóriumunk hiánypótló ebben az értelemben, hiszen részben közvetlen mintavétellel nyert, részben a szerződött kollégák által beküldött mintákból elvégezzük a kórokozók azonosítását, meghatározzuk azok gombaellenes szerekkel szembeni érzékenységét, illetve – a negatív lelet ismeretében – támpontot nyújtunk az egyéb irányú vizsgálatokhoz.

Miért előnyös mindez?

Egyszerű a válasz: pénzt, időt, fáradságot takarít meg. Pénzt, mivel a vizsgálatok költsége elenyésző a téves diagnózis alapján kezdett, gyakran eredménytelen, sőt esetleg mellékhatásokkal járó kezelésekhez képest. Időt, mivel a célzott gombaellenes kezelést a legjobb hatású, legkevesebb mellékhatással járó szerrel lehet folytatni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a beteg egyéb gyógyszerei, betegségei is befolyásolhatják, milyen kezelés a legcélszerűbb. Fáradságtól kíméli meg magát az a kedves beteg, aki felkeresi rendelésünket, és szakszerűen, rövid időn belül, várakozás nélkül elvégezzük a mintavételt. Szerződött kollégáink ugyanígy állnak betegeink rendelkezésére.