Lakások, közösségi terek

Lakások, közösségi terek gombakontaminációja

Ki ne találkozott volna már penészes fürdőszobával, dohos lakással, asztmás, fulladó, vagy éppen állandóan szénanátha tüneteit mutató egyénekkel? Ma már általánosan elismert tény, hogy a hibás tervezés vagy kivitelezés miatt gyakran szinte megoldhatatlan feladatot jelent a penészmentesítés, és érzékeny egyéneknél – gyakran táplálkozási-, vegyi-, vagy pollen-, poratka stb. allergiához kapcsolódva – a penészek kóroki szerepének igazolása, vagy kizárása.

 

 

A lakáson, közösségi tereken belüli gombák faj-összetétele és mennyisége részben összefügg a külvilágból beszivárgó gomba-töredékekkel, részben azonban azoktól komoly szezonális eltéréseket mutat. Ezért fontos a kül- és beltéri gombák minőségi és mennyiségi kimutatása.

Klinikai immunológus és allergológus szakemberrel együttműködve lehet a legmegbízhatóbban kimutatni a gombák, poratkák és egyéb, lakáson, közösségi tereken belüli potenciális kórokozók és a klinikai tünetek közötti kapcsolatot feltérképezni. Ehhez professzionális mintavevő eszközökkel, szaktudással tud laboratóriumunk segítséget nyújtani.