Hepatitis C (HCV)

Hepatitis-C Vírus Vizsgálat

A Hepaitis-C vírus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A hepatitis  a máj gyulladásos folyamatát jelenti, melynek következtében diffúz vagy gócos májsejt elhalás következik be. A vírushepatitis  lehet akut (hetek alatt lezajló) vagy krónikus, (évekig, évtizedekig tartó, a májműködés elégtelenségéhez vezető ) betegség.  A hepatitis C  vírus (RNS vírus) elsősorban vérrel  (ide tartozik az IV droghasználat, piercing, tetoválás, vérzéssel járó ökölszex (fisting) is), vérkészítménnyel, ritkább esetben szexuális úton, vagy perinatálisan vihető át.  A HCV fertőzöttek  több mint 60%-ánál  krónikus májgyulladás  alakul ki.  Becsült adatok szerint  minden 500 lakosból 1 HCV vírus hordozó. Védőoltás nincsen. Hatékony terápia ma már hozzáférhető.

A fertőzöttek  mintegy felénél nincsenek akut hepatitisre utaló tünetek., a betegség  tünetszegényen, vagy észrevétlenül,  vagy teljesen tünetmentesen zajlik, és csupán  a krónikus stádium egy későbbi (10-20 év múlva) tünetekkel kísért szakaszában kerül diagnosztizálásra.

 

 

Vizsgálat során mindig a HCV vírus ellen termelt ellenanyagot mutatjuk  ki.  Az  IgG  típusú ellenanyag a fertőzés után kb. csak 90 nap elteltével mutatható ki. A 3 hónapos periódust nevezzük „ablak periódusnak”. Az ablak periódusban vírus átvitel történik, az aktív vírus szaporodás miatt. A HCV ellenanyag  egy életen át kimutatható,  függetlenül attól, hogy folyik-e aktív vírus szaporodás,  vagy sem. A HCV vírus nem épül be a májsejtek genetikai állományába

Mintavétel:

Egy cső natív vér, a vizsgálat a vérszérumból történik

Tesztek:

A legmegbízhatóbb kereskedelmi tesztek:

1. Adaltis aHCV ELISA: A fertőzést követő  90 nap után mérhető az IgG típusú ellenanyag.

2. DiaPro aHCV ELISA: A fertőzést követő  90 nap után mérhető az IgG típusú ellenanyag.

3. Ortho aHCV ELISAO: A fertőzést követő  90 nap után mérhető az IgG típusú ellenanyag.

4. Immunoflow a HCV gyorsteszt: A fertőzést követő  90 nap után mérhető az IgG típusú ellenanyag.

Kiértékelés:

A szűrővizsgálati  eredmény lehet:

negatív:  A szervezet  12 héttel  héttel korábban nem találkozott a vírussal,

kétes: Lehet, hogy korai fertőzés, lehet hogy álpozitív - azaz keresztreakció, vagy ál negatív reakció  történt. Ál negatív reakció előfordulhat, ha a szervezetben nem alakul ki u.n. core ellenanyag (egyéntől függően), a vizsgálati teszt viszont erre van érzékenyítve. Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell .

pozitív: A szervezet 12 héttel korábban valószínűleg találkozott a vírussal. Lehet, hogy akut fertőzésről van szó,  de lehet, hogy  már krónikus fertőzés áll fenn .Az eredményeket verifikálni, megerősíteni kell.

Verifikálás, megerősítés.:

A kétes, vagy pozitív eredményeket adó mintáknál a vizsgálatot más elven alapuló vizsgálati teszttel  meg kell ismételni. Ha az eredmény az ismétlés során is kétes, akkor 3. teszttel is el kell végezni a vizsgálatot, illetve új vérvétel szükséges.

Pozitív eredmény csak akkor adható ki, ha a verifikálási eredmények a pozitivitást egyértelműen bizonyítják. Nagyon korai fertőzés esetén a PCR vizsgálatoknak lehet bizonyító ereje.